facebook
ACASA   CATEGORII   TOPICURI   DEZBATERI   ECUSOANE   MEMBRI  

voturi

0



favorite


0

 

Cum se fac stafidele?


report


6170

afisari
 
1

raspunsuri

Raspunde!








voturi

0

raspuns 1

 Se guleg strugurii. Diferite soiuri: soiuri fara samburi (apirene): OTILIA (cu boabe negre, statiunea Pietroasa/Buzau); CALINA (cu boabe roz, statiunea Dragasani/Olt) /soiuri cu samburi (pirene): R-10; Astra; Mustoasa de Maderat; Roz de Minis. Se aleg struguri de marime mijlocie, uniform colorate, carnoase, crocante. Ajunsi la maturitate si cu un continut de zahar cat mai ridicat. Pregatirea strugurilor De la 5 kg de struguri proaspeti se obtine un kg de stafide; struguri se trec printr-un jet de apa; apoi se zvanta si se desprinde de ciorchine prin rasucire; la soiurile cu samburi, se extrag samburii cu ajutorul unor agrafe de par, noua sau dezinfectata; Uscarea boabelor (stafidirea); Uscarea se face in cuptorul aragazului; boabele se aseaza intru-un singur strat in tavi; se va tine timp de 10-12 minute in cuptor cu focul pornit pana cand din boabe se scurge sucul pe tavi; se scurge sucul din tava in recipiente; se introduce inapoi tava cu stafide in cuptorul fierbinte dar cu focul oprit si se tine 45 de minute; se repeta actiune cu focul pornit, scurgere si focul oprit de 4-6 ori. Lucrari posterioare stafidirii: dupa uscare se tin 48 de ore pe o suprafata plana, intr-un strat gros de 1cm; se trece periodic cu mana prin ele pentru a se uniformiza uscarea; dupa uscare stafidele se rastoarana in pungi curate de hartie; pungile se pastreaza in incaperi curate, uscate si reci.


report

cu raspuns Jan 16, 2011


Mircea Armand Popescu






Nu ati gasit raspunsul dorit? Navigati prin topicuri similare


CATEGORII intrebari ECUSOANE

Posteaza o intrebare


 

Topicurile Intrebarii

STAFIDELE 



Intreaba si tu

Intrebari asemanatoare





Categorii -

 toate categoriile















IT