facebook
ACASA   CATEGORII   TOPICURI   DEZBATERI   ECUSOANE   MEMBRI  

voturi

1



favorite


0

 
Ce este Iarba-lui-Tatin?
report

Andreea PLANTE » DIVERSE 

78

afisari
 
1

raspunsuri

Raspunde!








voturi

1

raspuns 1

Tataneasa este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale folosite in Europa. Este hemostatica, astringenta si calmanta, de aceea se foloseste mai ales in tratamentul naturist al fracturilor, entorselor si ranilor.

Este o planta perena care creste in locuri umede precum vaile raurilor, in santuri, zavoaie sau la marginea padurilor. Spre deosebire de multe alte erbacee, tataneasa (symphytum officinale) prefera solurile grele, argiloase, pe care balteste apa. Veti gasi tataneasa in aproape toate regiunile tarii, incepand de la campie pana in zona de deal.

Tataneasa creste pana la o inaltime de un metru, un metru si jumatate. Frunzele sunt alungite, cu marginile ondulate, si o lungime de 20 cm, fiind dispuse altern pe tulpina. Pe fata inferioara prezinta perisori.


Cea mai importanta parte a plantei, radacina, se foloseste in medicina naturista. Radacinile sunt carnoase, fusiforme, si pornesc dintr-un rizom gros, ramificat. Infloreste de la sfarsitul primaverii pana in luna august, perioada in care nu se recolteaza radacinile. Cel mai potrivit sezon de recoltare este primavara devreme, pana in luna martie, sau din septembrie pana la venirea iernii.

Cum se foloseste radacina de tataneasa in tratamente

Pentru rani, arsuri: radacinile se spala foarte bine si se taie in bucati mici. O cana de radacini maruntite se adauga la o oala de trei litri de apa. Se fierbe la foc mic pana scade la jumatate. Se ia de pe foc, apoi lichidul se strecoara si se lasa sa se raceasca. Cu acest lichid se fac spalaturi locale.

Pentru entorse, fracturi: o cana din lichidul de mai sus se amesteca in portii egale cu faina de orz, si se pune pe o fasa. Se leaga in regiunea afectata si se stropeste cu spirt medicinal. Se schimba la 24 de ore.

Precautii!

Desi in medicina traditionala radacina de tataneasa era folosita ca medicament pentru dizenterie, cercetari recente au evidentiat ca in anumite supradozaje are efecte carcinogene. In acelasi timp insa, este cunoscut faptul ca alantoina, una din substantele din radacina plantei, opreste dezvoltarea tumorilor de orice tip, dar numai in cantitati bine calculate.

Exista o serie intreaga de discutii pe aceasta tema, de aceea sfatul meu este sa folositi cu incredere tataneasa pentru spalarea ranilor, dar NU va preparati singuri ceaiuri pentru uz intern, decat sub stricta supraveghere si la recomandarea unui medic !

Alte denumiri populare ale tatanesei: iarba baloasa, barba tatei, buruiana lui Tatin, foaia lui Tatin, buruiana intaritoare, iarba lui Tatin, iarba tatii, lutatina, tatana, radacina neagra.

In engleza: comfrey

Radacina de tataneasa contine urmatoarele principii active:

* alantoina (principala substanta activa)
* consolidina
* consolicina
* coniferidina
* colina
* taninuri
* asparagina
* amidon
* alcaloizi
* gumirezine
* mucilagii
* simfitocinoglosina
* acid litospermic
* substante minerale
* diferite substante amare


report

cu raspuns Jul 04, 2011


madalina






Nu ati gasit raspunsul dorit? Navigati prin topicuri similare


CATEGORII intrebari ECUSOANE

Posteaza o intrebare


 

Topicurile Intrebarii

IARBA LUI TATIN  DENUMIRE 


Intreaba si tu

Intrebari asemanatoare





Categorii -

 toate categoriile















IT